top of page

Jens

MindWay

mindway 3.jpeg

Jens (23) studeert, is verzekeringsadviseur en de oprichter van MindWay. MindWay is een bedrijf dat planners verkoopt die jou helpen bij het stellen van je doelen. Zelf heb ik ook een exemplaar en ik ben fan! Hoe iemand van 23 dit allemaal voor elkaar krijgt? Hij deelt al zijn tips & tricks over het opzetten van een Side Hustle in dit interview! 

mindway 2.jpeg

Ben jij het type Side Hustler die een hobby had wat is uitgegroeid tot een onderneming of heb jij altijd ondernemer willen worden en heb je daar later een product of dienst bij gezocht?

Mijn opa en vader waren allebei ondernemers en zolang ik mij kan herinneren heb ik altijd gezegd dat ik ook eigen baas wilde worden. De reden dat ik gepassioneerd ben over ondernemen is dat ik een generalist ben. Ik heb een interesse in bijna alles wat er om mij heen gebeurt en ik vind het leuk om er meer over te leren. Op die manier word je misschien nergens echt een expert in maar kan je wel overzicht houden op het grotere plaatje. Zo weet ik in de grote lijnen waar de expert, die je dan veelal inhuurt, mee bezig is en kan ik een opdracht op een intelligente manier insteken.

Wat is jouw biggest achievement so far? 

Ik denk het omzetten van een vaag idee tot fysiek product dat mensen willen kopen. Er zijn zo ontzettend veel struggles verbonden aan het maken van een product. Als je de messenger bent tussen de designer en de fabriek en dit dan allemaal dan in verschillende talen, ja dan gaan er dingen mis. Ik weet nog dat we eigenlijk de productie al groen licht hadden gegeven en toen nog een aantal cruciale fouten eruit heb gevist. Als dit niet was gebeurd, dan weet ik niet wat er was gebeurd…

mindway.jpeg

Wat is je grootste uitdaging bij het ondernemen? 

Geloof houden in een goede afloop. Omdat er soms dingen misgaan en je onderneming toch een soort van je kindje is kan ik mij dat soms nogal persoonlijk aantrekken. Ik leef soms nogal mee op de conjunctuur van de bedrijfsresultaten. Als we een goeie dag draaien dan ben ik bijzonder vrolijk. Maar als de sales tegenvallen dan kan ik daar soms best chagrijnig van worden. Het vervelende is vaak dat je met de problemen niet altijd even makkelijk naar anderen toestapt omdat het voor niet-ondernemers vaak lastig is te begrijpen op wat voor manier je persoonlijk bent verwikkeld in je werk. Daarom is het belangrijk om jezelf te motiveren en de juiste mindset te ontwikkelen, maar dat is zeker de grootste uitdaging.

Is er iets wat je achteraf anders had willen doen?

Heb je even? Ik denk dat er meer fout gaat dan goed, of nou ja, in eerste instantie dan. We hebben denk ik voornamelijk vaak geld uitgegeven aan verkeerde dingen, of te makkelijk over dingen gedacht. Maar om eerlijk te zijn, dat hoort bij het proces. Je leert voornamelijk door dingen te doen en dan in sommige gevallen keihard op de feiten te worden gedrukt. Zeker als jonge ondernemer moet je maar gewoon een fake it till you make it mentaliteit hebben want niemand neemt je enigszins serieus anders. Daarnaast denk ik ook dat ik blij ben met dat stukje optimisme en naïviteit, want ik vraag me af of als je echt een realistisch beeld hebt van alle risico’s en de uren die je maakt of je dan überhaupt begint.

Wie is jouw grootste ondernemers-voorbeeld en waarom? 

Ik kan zo een paar clichés opnoemen zoals Richard Branson, Elon Musk etc. Maar om eerlijk te zijn ben ik nog het meest onder de indruk van Andy Puddicombe (oprichter Headspace). Hij heeft het voor elkaar gekregen om een raakvlak te vinden tussen mijn twee grootste passies: Psychologie en Business. En hij heeft dit uit laten groeien tot een gigantisch bedrijf dat dagelijks miljoenen mensen helpt om zich beter te voelen. Ik zie dat wel echt als een voorbeeld van hoe een onderneming mensen hun leven beter kan maken, om het antwoord ook maar weer met een cliché af te sluiten. ;)

mindway 1.jpeg

Wat is jouw secret to success voor ondernemen naast een (fulltime) baan? 

Ik zal verder geen reclame maken voor onze goalsetting methode, maar doelen stellen is wel echt een bepalende factor. Het geeft richting en het maakt het makkelijk om prioriteiten te stellen. Volgens onderzoek dat wij hebben gedaan is afleiding het grootste struikelblok voor mensen hun productiviteit. Door het stellen en uitwerken van een doel geef je eigenlijk aan je mind aan: Dit doel is belangrijker dan mijn Instagram feed. Soms hebben je hersenen dat even nodig en het uitwerken van doelen betekend dan al snel het verschil tussen een middag gamen en werken aan je business. Je kan je tijd maar een keer spenderen en dan doe ik dat liever aan iets dat waardevol voor mij is.

Onder het motto: krijgen is mooi maar doorgeven is mooier. Wat is de beste tip die je ooit hebt gekregen en graag wilt doorgeven aan andere ondernemers?

Als iemand je een fantastische kans biedt maar je niet zeker weet of je het waar kan maken. Zeg dan ja, en leer later hoe je het gaat doen. 

 

Dit is een vrij vertaalde quote van Richard Branson, maar het klopt wel. Jezelf in het diepe gooien is vaak de snelste weg naar groei.

bottom of page