top of page
Maarten-2Bat-2Btechregatta-1920w.webp

Maarten Buijsman

Turtle 

Over mentale uitdagingen mag opener gepraat worden vinden Maarten Buijsman (30) en zijn compagnons . Daarom startte hij met 2 anderen het platform Turtle. Een plek waar je veilig en eenvoudig iemand kan vinden die vergelijkbare ervaringen heeft meegemaakt. Tegenwoordig zijn mensen steeds meer geneigd om hier niet over te praten, wat vaak kan resulteren in psychische gezondheidsklachten. Door te verbinden met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt ontstaat het gevoel dat je niet alleen bent. Bovendien kunnen ervaringsdeskundigen zich als geen ander inleven en daardoor ontzettend waardevol voor elkaar zijn. Onlangs haalden Maarten en zijn team een mooie investering op waarmee ze het platform gaan maken die hopelijk eind dit jaar live gaat. En dat alles doet hij naast een baan als gymleraar op een basisschool.   

 

 

 

 

 

Ben jij het type Side Hustler wat een hobby had die is uitgegroeid tot een onderneming of heb jij altijd ondernemer willen worden en heb je daar later een product of dienst bij gezocht?

Puur per toeval! Het eerste concept zag er namelijk ook heel anders uit. Dat was een soort Tinder voor mensen met dezelfde interesses. Toch wisten we niet goed hoe we dat moesten vormgeven. Toen bleek uit een enquête die we onder meer dan 700 mensen hebben afgenomen dat mensen met mentale gezondheidsklachten dit het liefst willen delen met lotgenoten. Zelfs meer dan 80% deelt hun persoonlijke verhaal liever met iemand die ze niet kennen en die hetzelfde heeft meegemaakt dan met vrienden of familie die het niet hebben meegemaakt. Het is natuurlijk leuk om successen te delen maar daardoor krijg je op social media wel vaak een vertekend beeld van hoe iets in het echte leven is. Als mensen dan een kwetsbare post plaatsen (bijvoorbeeld over psychische problemen) kan dat begriploze reacties opleveren. Terwijl begripvolle reacties voor die mensen juist zo belangrijk is! Daarom denken wij dat Turtle veel waarde kan creëren voor mensen die eigenlijk graag willen praten met iemand die hen begrijpt. 

Wat is precies het verdienmodel van Turtle

Voor gebruikers willen we de drempel zo laag mogelijk houden, praten over een heel persoonlijk onderwerp is immers vaak al een hoge drempel, dus voor de gebruikers zijn er geen kosten. In de toekomst willen we kijken naar een passend verdienmodel in samenwerking met therapeuten en coaches, en/of met zorgverzekeraars. Turtle kan uiteindelijk een ideale marktplaats worden voor professionele therapeuten. En als blijkt dat het effect van het gebruik van Turtle positief is op het voorkomen en herstellen van mentale gezondheidsklachten, dan kan het ook interessant zijn voor zorgverzekeraars om met ons samen te werken.  

 

Wat is jouw biggest achievement geweest bij het ondernemen?

Dat is de investering die we hebben binnengehaald. Op het moment dat we die financiële steun kregen voelde het als een enorme bevestiging van het concept en het pad dat we gekozen hebben. Maar dit ging niet vanzelf! We hebben meer dan 40 keer ergens gepitcht voordat we de eerste investering kregen. Daar moesten we echt mee oefenen! Zo verloor ik bij onze eerste pitch helemaal de draad van het verhaal, maar door te oefenen en niet op te geven is het ons uiteindelijk wel gelukt. 

 

Wat is een gemiste kans geweest of je stomste fout bij het ondernemen?

Een stomme fout is dat ik uit enthousiasme een deal had gemaakt met een partij die ons in  eerste instantie graag wilde steunen vanuit een gun-factor, maar ik ging voor hen denken en stelde gelijk een financiële vergoeding voor (voor het geval we een investering binnen zouden halen). Toen gingen zij natuurlijk al over een bedrag nadenken en gaf ik hier akkoord op zonder met de andere oprichters te overleggen. Dat zorgde voor spanningen, dus ik heb zeker geleerd om in de toekomst niet voor een ander te denken, niet te snel 'ja' te zeggen en beter te overleggen voordat er deals worden gemaakt. 

 

 

 

Wat is voor jou het leukste aan in een team ondernemen? 

We hebben allemaal andere kwaliteiten en dat brengt ons verder. Mijn mede-oprichters hebben kwaliteiten die ik nooit zou kunnen, en andersom ook. We halen het beste in onszelf én elkaar naar boven, dat is zo cool! Daardoor voel je je ook sterker. 

 

Niet iedereen in je team woont in Nederland. Waar loop je tegenaan met ondernemen in een team, en in het bijzonder met teamleden waarmee je niet dagelijks fysiek kan afspreken?

Dat is het gevoel om verbonden te zijn. Voornamelijk omdat een medeoprichter in het buitenland woont, schept dat ook in de werkrelatie al vrij snel een afstand. Dat heeft wel wat invloed op de sfeer gehad. Er zijn tijden geweest waarin ik mij niet echt verbonden voelde met het hele team door die afstand. Daarom besloot ik bijvoorbeeld een jaar geleden om naar Oekraine toe te reizen om de relatie te versterken. Omdat we elkaar fysiek niet gemakkelijk kunnen zien hebben we elk weekend een videogesprek. Maar we videobellen ook regelmatig doordeweeks met elkaar om te praten over ‘andere dingen’. Dat zorgt ervoor dat we bevriend blijven en plezier houden in dit project. Ik denk dat vriendschap belangrijk is als je een bedrijf met anderen start. Vooral bij een start-up moet de band meer zijn dan business partners, je gaat immers een groot avontuur met elkaar aan.

 

Wie is jouw grootste voorbeeld en waarom?

Merijn Everaarts van Dopper vind ik heel tof! Hij is op een latere leeftijd aan zijn missie begonnen en ik vind het heel indrukwekkend dat zijn succesvolle business ook een enorme positieve impact heeft op het milieu. Hij creëert awareness maar heeft ook een goede business en dat is zeer inspirerend.

 

Wat is jouw  'secret to success’ voor het ondernemen naast een (fulltime) studie/baan?

Nou, ik geloof dat mijn kwaliteit ook mijn valkuil is. Mijn kwaliteit is dat ik gedreven ben. Ik wil zo graag dat Turtle een succes wordt dat ik al mijn vrije tijd hieraan wil besteden. Zelfs als dat soms eigenlijk ten koste gaat van mijn eigen gezondheid. Je moet ook wel heel gedreven en gepassioneerd zijn wil je een side hustle hebben, maar tijd nemen om te ontspannen is ook belangrijk. Een echte ‘secret to success’ heb ik dus nog niet, dus als andere ondernemers daar tips voor hebben dan hoor ik die graag! 

 

Onder het motto: krijgen is mooi maar doorgeven is mooier. Wat is de beste tip die je ooit hebt gekregen en graag wilt doorgeven aan andere ondernemers?

Geloof en heb vertrouwen in jezelf! Vooral op de momenten dat het moeilijk is en dat je gaat twijfelen moet je blijven geloven in waar je al die tijd in geloofde. Want met een sterke overtuiging is het makkelijker om door te zetten. Je moet een sterke overtuiging hebben en dapper zijn om een bedrijf te beginnen. Er komen ongetwijfeld momenten die zwaar zijn, waardoor je minder vertrouwen krijgt in een succes en dan is terug gaan naar de basis, beseffen waarom je aan dit avontuur bent begonnen, het allerbelangrijkste!

 

Schermafbeelding 2020-07-01 om 15.36.24.
Schermafbeelding 2020-07-01 om 15.36.34.
bottom of page