top of page

De KOR: iets voor jou?

Per 2020 is de kleineondernemersregeling (KOR) veranderd en sindsdien worstelen veel ondernemers met de vraag of ze zich nou wel of niet hiervoor moeten aanmelden. Zit jij ook met dit dilemma? Lees dan verder! Hopelijk helpt deze blog je bij het maken van de juiste keuze.

Wat is de KOR?

De KOR stelt je vrij van btw. Dit betekent dat je geen btw meer hoeft te berekenen op jouw verkopen aan je klanten. Ook hoef je als je meedoet met de KOR geen btw-aangifte te doen. Klinkt goed toch!? Helaas is er ook een minder leuke kant aan deze deelname: Je mag geen btw meer terugvorderen over je inkopen. Hierdoor zijn je kosten dus 21% of 9% hoger.


Wanneer mag je meedoen?

Je kan je aanmelden voor de KOR bij een jaaromzet van maximaal € 20.000. Hierbij telt niet eens alle omzet die je kan genereren mee. De grens van € 20.000 geldt alleen voor leveringen van goederen en diensten die zonder deelname aan de KOR belast zijn met Nederlandse btw. Daarnaast telt ook de omzet van een aantal vrijgestelde leveringen van goederen en diensten mee, zoals financiële diensten, verzekeringen, betaalmiddelen, effecten en onroerende zaken. Leveringen belast met buitenlandse btw of waarvan de btw naar jou verlegd is, tellen níét mee.

Twijfel je of je mee kan doen? Dan vind je hier een handig hulpmiddel. Na je aanmelding doe je voor minimaal drie jaar mee, mits je de € 20.000 omzet in een kalenderjaar overschrijdt. Tik je die grens aan, dan moet je je verplicht afmelden.


Is het gunstig om mee te doen?

De belangrijkste vraag is of je er goed aan doet om je aan te melden voor de KOR. Deze vraag is lastig algemeen te beantwoorden met een ja of een nee. Voor elke ondernemer is de afweging anders.

Het is belangrijk om een realistische inschatting te maken van jouw omzet en kosten in de komende drie jaar. Meestal heb je in de opstartfase veel kosten en nog niet zo veel omzet. In de normale situatie betekent dit dat je btw terugkrijgt van de belastingdienst. Heb je je aangemeld voor de KOR, dan loop je deze teruggaaf/teruggaven mis. Hou hierbij rekening met of je kosten maakt bij Nederlandse leveranciers, dit zijn namelijk de kosten waarop je de btw terugvordert. Heb je bijvoorbeeld voornamelijk (reclame)kosten van Facebook, dan is er geen Nederlandse btw terug te vorderen en is jouw kans op een btw-teruggaaf kleiner.


Daarnaast kunnen er ook nog andere belangen spelen dan de vraag of je een btw-teruggaaf misloopt. Doe je mee aan de KOR, dan hoef je geen 21% of 9% btw naar je klanten te berekenen. Heb je particuliere klanten, dan merken zij dit positieve effect meteen in hun portemonnee. Misschien ben jij door deelname aan de KOR wel net even goedkoper dan je concurrent. Ook hoef je niet meer elk kwartaal btw-aangifte te doen. Doe je dit zelf, dan bespaar je dus tijd die je moet besteden aan je administratie. Ook kan het betekenen dat je minder geld kwijt bent aan je boekhouder, als je je administratie hebt uitbesteed. Aanmelding bij de KOR betekent echter niet dat je helemaal niet meer naar de administratie hoeft om te kijken, je moet immers in de gaten houden of je al € 20.000 omzet hebt gegenereerd en aangifte inkomstenbelasting doen.


Keuze gemaakt of toch nog twijfels?

Wil jij je aanmelden voor de KOR? Dat kan via dit formulier. Vind je de keuze van wel of niet aanmelden na het lezen van deze blog nog steeds lastig? Of heb je toch nog een vraag? Laat het weten, dan helpen we je verder!Bron:https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/hoe_werkt_de_btw/nieuwe-kleineondernemersregeling/

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page