top of page

Eerste Hulp bij BTW aangifte: 5 tips!

Niet het aller leukste onderwerp, wél heel belangrijk! En omdat jij als Side Hustler niet de tijd hebt om eindeloos uit te zoeken hoe dat allemaal moet helpen wij je graag. Dit keer met tips over de BTW aangifte die binnenkort weer gedaan moet worden. Lees je mee?



1. Wees op tijd!

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: zorg dat je op tijd bent! Ben je te laat met het doen van je aangifte dan is de boete minimaal 50 euro. En die vijf tientjes kunnen we natuurlijk allemaal beter besteden.

De meeste ondernemers moeten elk kwartaal btw-aangifte doen, jij waarschijnlijk ook. Voor velen is dit een rottig klusje dat steeds maar uitgesteld wordt. Toch is het belangrijk om op tijd aangifte te doen én op tijd te betalen. Probeer dit ook niet pas op de laatste dag voor de deadline te doen, want door de drukte komt het regelmatig voor dat er een storing is op de website van de Belastingdienst. Hou de deadline dus goed in de gaten. Voor het derde kwartaal is dat 31 oktober.

2. Hanteer het juiste tarief

Je weet vast dat er meerdere btw-tarieven zijn in Nederland. Het standaard tarief is 21% en het verlaagde tarief is 9%. Daarnaast is er nog het 0%-tarief en zijn er verschillende vrijstellingen.

Voorbeelden van goederen en diensten die belast zijn met 9% btw zijn eten en drinken, boeken, diensten van kappers en het openbaar vervoer. Het 0%-tarief is voornamelijk van toepassing op handel met het buitenland. Daarnaast zijn er verschillende branches vrijgesteld van btw, zoals schrijvers en journalisten, financiële dienstverlening, postdiensten (door PostNL) en sociaal-culturele instellingen. Voor veruit de meeste goederen en diensten geldt echter het standaard tarief van 21%. Twijfel je? Kijk dan hier.

3. Btw is niet altijd aftrekbaar

Om het ingewikkeld te maken: De btw die jij over goederen of diensten betaalt, mag je niet altijd terugvorderen bij de Belastingdienst. Heb jij een zakelijke lunch of koffie-meeting in een restaurant of café, dan mag je de btw op deze kosten niet aftrekken. Hetzelfde geldt voor privé aankopen die je vanuit je zaak hebt gedaan. Jammer he?!

4. Factuurdatum vs. betaaldatum

Voor de btw-aangifte is de factuurdatum bepalend. Heb jij een factuur ontvangen met als factuurdatum 30 september, maar deze pas op 3 oktober betaald? Dan hoort deze factuur meegenomen te worden in je aangifte van het derde kwartaal. Heb je op 25 september een vooruitbetaling gedaan voor een factuur met factuurdatum 1 oktober? Dan neem je deze mee in je aangifte van het vierde kwartaal.

5. Moet je eigenlijk btw-aangifte doen?

Je bent ondernemer voor de btw als je zelfstandig werkzaamheden uitvoert waar je inkomsten uit hebt. Je hoeft nog geen winst te maken, dus ook in de opstartfase kun je al btw-plichtig zijn. Heb jij je aangemeld voor de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan ben je vrijgesteld van btw zolang je niet meet dan € 20.000 omzet hebt in een kalenderjaar. Dit betekent dat je geen btw-aangifte hoeft te doen en geen btw op je verkoopfacturen berekent.

Binnenkort meer over de KOR in een nieuwe blog!

Bron: https://www.belastingdienst.nl/

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page