top of page

Het belang van een netwerk

“Your network is your net worth” zeggen ze wel eens. Nou, niets is minder waar. Dankzij mijn netwerk heb ik enorme stappen gemaakt in het ondernemerschap. Zo kreeg ik een heleboel motivatie, kennis over het opzetten van een website, informatie over SEO-proof teksten schrijven én waardevolle inzichten over social media, branding en fotografie. Allemaal dingen waar ik zelf van tevoren weinig kennis van had, maar wat ik door middel van mijn netwerk heel snel (en gratis) leerde.


Andersom help ik hen ook graag. Met inzichten over het commercieel maken van hun business, of over de strategie van hun bedrijf. Je kan namelijk niet overal goed in zijn, zeker niet als je net begint. Maar je kan elkaar wel helpen en samen heel ver komen. Naast dat ik merk dat het bij mij voor zo veel meer enthousiasme en plezier in het ondernemen zorgt, geeft het me ook meer zelfvertrouwen. Ondernemers in mijn netwerk zijn misschien al tegen dingen aangelopen waar ik nu tegenaanloop. They’ve been there and done that en dat is een feest van herkenning. Het is dan ook al meerdere keren net dat duwtje in de rug geweest om toch door te zetten als iemand tegen me zei: “Maak je geen zorgen, dat heb ik ook gehad. Het komt goed”.

Heb jij nog geen groot netwerk maar wil je dat wel graag? Zo bouw je het op:


- Ga naar netwerk events. Ik weet dat het vreselijk ongemakkelijk kan voelen maar dit is juist de plek waar iedereen opzoek is naar hetzelfde. Iedereen heeft als doel om zijn netwerk uit te breiden.


- Laat je telefoon in je tas. Het is zo makkelijk om tijdens zo’n netwerk event even door je timeline te scrollen om maar niet te hoeven praten, maar daar help je jezelf echt niet mee. Ga bij een paar mensen staan en stel jezelf voor.


- Bereid jezelf voor. Je gaat ongetwijfeld de vraag krijgen wie je bent en wat je doet. Niets makkelijker dan dat voor te bereiden en het uit te kunnen leggen in een paar zinnen. Klinkt bijna te makkelijk maar als je er niet over nadenkt van tevoren is er een grote kans dat je toch met je mond vol tanden staat al je de vraag krijgt.


- Wees geïnteresseerd en luister. Netwerken is niet nemen en niks geven. Luister naar de ander. Wat doet hij of zij? Zou jij iets voor diegene kunnen betekenen? Of kan je juist iets van diegene leren? Netwerken is niet eenzijdig. Het is een win-win.


- En tenslotte: lach en have fun!

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page