Hoe je in één A4 een business plan schrijft
Een duidelijke strategie voor jouw Side Hustle? Super waardevol. Heel veel uren besteden in een bedrijfsplan schrijven? Zonde van je tijd. Natuurlijk moet je weten wat jouw doelen zijn, wie jouw klant is en hoe jouw verdienmodel in elkaar zit. Maar je kan je tijd beter besteden dan het uitwerken van een gedetailleerd bedrijfsplan.

Hoe je dit doet? Door het Business Model Canvas in te vullen. Een overzichtelijk schema waar alles instaat wat je nodig hebt als je het eenmaal hebt ingevuld. Het bestaat uit 9 ‘bouwstenen’ en door het in te vullen bekijk je jouw bedrijf van allerlei verschillende kanten. Op de website van de KVK hebben ze tot in detail uitgelegd hoe je het moet invullen. Daar hebben ze het als volgt beschreven:
“1. Klantsegmenten: wie is je klant? Dit onderdeel beschrijft verschillende groepen klanten die je met jouw bedrijf wilt bereiken. Deze mensen of organisaties zijn het hart van ieder bedrijf. Zonder klanten is het lastig overleven. Beslis bewust welke klantgroepen je wel, maar zeker ook welke klantgroepen je niet bedient. Elke klantengroep heeft zijn eigen wensen. Probeer die zo goed mogelijk in beeld te krijgen. Pas je product of dienst daar op aan.
2. Waardeproposities: waarom kiezen klanten voor jou? De waardepropositie is de reden waarom de klanten voor jouw bedrijf kiezen. Met de waardepropositie of “value proposition canvas” los je een klantprobleem op of lever je iets waar je klant naar op zoek is. Deze bouwsteen beschrijft jouw product of dienst die waarde creëert voor een klantsegment. Oftewel, waar jouw klanten blij van worden. Waarom nemen klanten jouw product of dienst af? Is het de goede service, het unieke assortiment, het gebruiksgemak, de prijs of kwaliteit? Onderzoek het bij je klanten. Ga het gesprek aan met de klant. Dat kan je heel veel waardevolle informatie opleveren.
3. Kanalen: hoe vinden klanten jouw bedrijf? Kanalen spelen een belangrijke rol in hoe een klant jouw bedrijf ervaart. Via de communicatie-, distributie- en verkoopkanalen bereik je je klantengroepen om de waardepropositie te leveren. Of eenvoudiger gezegd, hoe weet jouw klant dat je bestaat? Via internet, social media kanalen, nieuwsbrieven, de krant, communities? En waar kopen ze jouw product? Bedenk hoe je jouw klant wilt aanspreken. Kanalen hebben vaak verschillende functies. Bijvoorbeeld bekendheid over je product of dienst vergroten, service bieden na aankoop van je product of beoordeling van je bedrijf door klanten. Het contact met de klant gaat in fasen (klantreis). Ga na wat je op welk moment doet en wat de klant daarvan vindt.
4. Klantrelaties: online of offline? Kies op welke manier je contact wilt hebben met je klant. Dat kan per klantengroep verschillen. Van volledig geautomatiseerd tot persoonlijk face-to-face contact. Dit hangt helemaal af van je doel. Wil je nieuwe klanten binnenhalen, bestaande klanten behouden, snelle levertijden of een uitstekende klantbeoordeling? De klantrelaties en contactmomenten die je kiest hebben veel invloed op de hele indruk die je bij je klant achterlaat. Het gaat om de reputatie van je bedrijf én van jou als ondernemer. De kunst is om verschillende kanalen zodanig op elkaar af te stemmen dat een geweldige klantervaring ontstaat die voor jou geld oplevert.
5. Inkomstenstromen: wie gaat jou wat betalen? Elk klantsegment kan een of meer inkomstenstromen genereren. Bijvoorbeeld door verkoop, verhuur, service of wat dan ook. Om winst te maken moet je hier natuurlijk wel de kosten van aftrekken. Hoeveel omzet of klanten heb je nodig om quitte te spelen? Er zijn veel verschillende verdienmodellen en dus kansen. Verkoop je losse producten of abonnementen? Of heb je franchisenemers? Of verdien je aan service of reclame? Onderzoek wat jouw klanten echt willen betalen voor de waarde die je levert.
6. Key resources: wat heb je nodig om verder te komen? Key resources zijn de belangrijkste gereedschappen en middelen die nodig zijn om je businessmodel te laten werken. Deze hulpbronnen zorgen ervoor dat je je markt bereikt, de relaties met je klanten onderhoudt en geld verdient. Hulpbronnen kunnen fysiek (denk aan apparatuur), intellectueel (patenten bijvoorbeeld), financieel of menselijk (kennis en kunde van je medewerkers) zijn. Welke key resources je nodig hebt, hangt af van het type businessmodel dat je kiest. Er zijn allerlei mogelijkheden om dit te organiseren. Je kunt ze zelf aanschaffen, leasen of halen bij je samenwerkingspartners.
7. Kernactiviteiten: wat gaat je bedrijf doen? Hier gaat het om je belangrijkste bedrijfsactiviteiten. Ze zijn, net als de key resources, nodig om geld te verdienen met je waardepropositie, om je klantrelaties te onderhouden en om je markten te bereiken. Belangrijkste vraag is: wat gaan wij als bedrijf precies doen om te zorgen dat ons businessmodel werkt? En wat niet. Sommige activiteiten kun je het beste zelf. Andere kun je beter uitbesteden. Waar zit je echte toegevoegde waarde? Maak je productieproces zo efficiënt mogelijk en zorg dat de kennis van je medewerkers op peil blijft.
8. Belangrijkste partners: met wie werk je samen? Er zijn verschillende redenen om samen te werken met anderen. Kies de juiste partners zodat je sneller je doel bereikt. Bijvoorbeeld groeien met je bedrijf en succesvoller zijn in de markten waarin je actief bent. Breng in kaart wie je strategische partners en kernleveranciers zijn. Leer je (potentiële) partners goed kennen om de samenwerking succesvol te maken.
9. Kostenstructuur: hoe ziet het er financieel uit? Bij een businessmodel horen ook kosten. Breng in kaart wat je financieel nodig hebt. Zijn je belangrijkste resources, kernactiviteiten en partners duidelijk gedefinieerd? Dan is het vrij makkelijk om de kosten te berekenen. Waar zitten de hoogste kosten, kun je besparen en zijn er schaalvoordelen te behalen?
Als je alle onderdelen hebt gehad heb je een goed beeld waar je staat. Dan kun je vragen gaan stellen en kijken wat je wilt veranderen. Dit is een goed moment om ook eens naar andere bedrijven te kijken. Op internet kun je ter inspiratie ook veel ingevulde canvasmodellen vinden. Is je plan min of meer gereed. Ga dan sparren met een adviseur of een goede bekende. Met iemand die je vertrouwt. Een plan is er niet voor in de bureaula. Vertaal het in concrete acties. Zo wordt jouw plan een succes.”
Bron: https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/innovatie/productontwikkeling/business-model-canvas/
Klaar om te beginnen? Hier kan je een format downloaden.
Printen en invullen maar!