Zo moet je onderhandelen! 5 tips om een pro te worden.
Onderhandelingstechnieken zijn altijd belangrijk om onder de knie te hebben. Wanneer je een bedrijf begint gaat er namelijk een moment komen dat je iets voor elkaar wilt krijgen. De vraag is hoe je dat dan doet op een goede manier, want je wilt natuurlijk niet dat de ander er slechter van wordt. Het moet een win-win situatie zijn.

Een tijd geleden volgde ik een cursus bij Merel van der Wouden. Zij is onderhandel-coach en weet enorm veel van alles wat met het onderwerp te maken heeft. In haar trainingen leer je hoe je een onderhandeling moet aanpakken en waar je allemaal over moet onderhandelen. Een aantal take-aways die ik van haar heb geleerd vind je hier.
1. Bedenk wat jouw doel is
Weet van tevoren wat jij wil bereiken met de onderhandeling. Dat geeft je sturing in het gesprek. Bepaal ook direct wat jouw ondergrens is (dus wat je er minimaal uit wilt halen). Komt de onderhandeling uit op een negatiever scenario? Dan weet je dat het tijd is om 'nee' te zeggen.
2. Doe marktonderzoek
Je moet wel weten of het doel dat jij in gedachten hebt realistisch is. Wat is de gemiddelde prijs bij concurrenten? Of het gemiddelde loon dat vergelijkbare kandidaten vragen? Zo kom je erachter of jouw doel haalbaar is.
3. Inleven in de ander is heel belangrijk
Wat wil de persoon die tegenover jou zit? Een langdurige zakenrelatie? Een betrouwbare coach? Of een efficiënte werknemer? Leef je in! Weet van tevoren naast je eigen doel óók het doel van de ander. Zo kan je op een win-win deal uitkomen.
4. Er zijn meer dingen om over te onderhandelen dan geld
Veel mensen denken als eerste aan geld als het over onderhandelen gaat, maar er is nog zoveel meer! Gratis producten of diensten, meer vrije uren, flexibelere werktijden, ruimere levertijden. Kijk wat van toepassing is op jouw product of dienst en maak daar gebruik van.
5. Handel niet vanuit emotie
Onderhandelen kan heel spannend zijn. Gaat het even niet zoals je hoopte en merk je dat de emoties hoog oplopen? Vraag dan om een pauze. Zeg dat dit niet helemaal het voorstel is waar je op hoopte en dat je erover na moet denken. Dan kan je er op je gemak over nadenken en kom je er later op terug.
Meer weten? Neem een kijkje op de website van Merel van der Wouden.