top of page

Orde in de chaos scheppen met deze 3 tips

Een baan in loondienst en een eigen onderneming kan voor een flinke waslijst aan to-do's zorgen. Vind je het lastig om inzicht te krijgen in jouw taken en realistisch in te plannen hoelang je erover doet? Met onderstaande tips heb je het overzicht zo weer terug!Om de regie over je agenda terug te krijgen zijn er een aantal dingen belangrijk: je moet weten wat je allemaal moet doen, je moet weten hoe je deze taken gaat aanpakken en je moet weten hoe lang je erover gaat doen. Alleen op die manier kan je een realistische planning maken. Voor mij werkt het dus heel goed om als volgt aan de slag te gaan:


1. Maak een to-do list voor ieder 'project'

Vaak kan je een grote taak opdelen in allemaal kleine taken. Op die manier wordt het al veel overzichtelijker. Maak dus in plaats van 1 hele lange to-do list met alle taken door elkaar (van was ophangen tot een SEO-proof tekst schrijven voor de website), een to-do list die geordend is op 'project'. Zo kan je bijvoorbeeld een deel hebben met als project 'huishouden' (waar de was ophangen onder valt, maar ook boodschappen doen). Maar ook een to-do list voor het project 'website optimaliseren' (waar naast een SEO-proof tekst schrijven ook afbeeldingen vervangen en interviews uitwerken onder valt). Op die manier heb je direct zicht op welk project de meeste aandacht vraagt op het moment.


2. Maak de to-do's inzichtelijk

Zorg dat je voor iedere 'to-do' weet wat het inhoudt. Je moet helder op je netvlies hebben wat je precies wilt doen, wat je daarvoor nodig hebt en hoe je het gaat aanpakken. Mocht je dit lastig vinden om te bedenken zorg dan dat je het uitschrijft, dat kan namelijk heel verhelderend werken. Als je niet van tevoren hebt bedacht hoe je een taak gaat aanpakken kan het je wel eens heel veel meer tijd kosten dan je wilde.En die tijd kan je waarschijnlijk wel beter gebruiken.


3. Maak een tijdsplanning

Nu je weet wat er precies moet gebeuren en hoe je dit gaat aanpakken kan je een realistische tijdsinschatting maken. Hoelang ga je over een bepaalde taak doen? En op welke dag ga je dit doen? Zet het in je agenda en neem er dan ook echt de tijd voor. Zet je telefoon uit en focus volledig op jouw taak. Aangezien je in stap 1 al jouw grote projecten hebt opgedeeld in kleine taken kan het nooit extreem lang duren, en voelt het ook lekker als je weer iets van de lijst kan afstrepen!bottom of page