top of page

Passief inkomen deel 1

Niks lekkerders dan geld binnenkrijgen zonder dat je er iets voor hoeft te doen toch? Dat is eigenlijk wat passief inkomen is. Niet dat je helemaal niks ervoor hoeft te doen, want je investeert wel veel tijd ergens in, maar vervolgens zorgt het voor inkomsten terwijl jij er op het moment van verdienen niet actief voor hoeft te werken. Dat is nou wat ze noemen slapend rijk worden.

Er zijn verschillende manieren van passief inkomen. Op het account van FIRE for Women (FIRE staat voor Financial Independence Retire Early) vond ik een mooi overzicht over passief inkomen wat voor jou ook heel handig kan zijn.


Er zijn namelijk 6 vormen van passief inkomen. Dit zijn dividend, vastgoed, royalties, digitale producten, affiliate marketing en rente. Op haar Instagram account deelt Puck tot in detail wat deze vormen precies inhouden en hoe je het kan toepassen voor jouw portemonnee.


Al haar waardevolle informatie heb ik hier voor je op een rijtje gezet:


Dividend: “Dividend is een gedeelte van de winst van een bedrijf, wat gegeven wordt aan aandeelhouders van een bedrijf. Op deze manier worden aandeelhouders beloond voor hun investering in het bedrijf. Er zijn verschillende soorten dividend, zoals nieuwe aandelen of cash.”


Vastgoed: Investeren in stenen. “Voordelen hiervan zijn dat het heel waardevast is (over het algemeen stijgt de waarde van vastgoed), het heeft een steady rendement (als je huurders hebt is voor lange tijd jouw huuropbrengst gelijk, ongeacht wat er in de markt en economie gaande is) en je hebt snel grote hoeveelheden passieve inkomsten (omdat het om grote sommen geld gaat, kun je al snel een paar honderd tot een paar duizend euro per maand aan passieve inkomsten ontvangen). De nadelen? Je hebt veel eigen vermogen nodig (als je vastgoed wilt aankopen heb je al gauw 30% van de vraagprijs aan eigen geld nodig, je hebt risico op leegstand (het kan zijn dat je een tijdje geen huurder hebt en de kosten zelf moet betalen), en je hebt geen hypotheekrenteaftrek bij beleggingshypotheek.”


Royalties: “Een royalty is een betaling voor het gebruik van iemands recht. Hierbij kun je denken aan een boek, muziek of een uitvinding. Heb jij een liedje geschreven of gemaakt, dan krijg je geld elke keer dat het wordt gedraaid (op Spotify of op de radio bijvoorbeeld). Een boek schrijven is ook een goede manier, al is dat natuurlijk enorm veel werk. Plus: echt geld verdienen met een boek, volgens mij moet je dan vele exemplaren verkopen.”


Uitleg over de andere drie vormen van passief inkomen (digitale producten, affiliate marketing en rente) volgen in deel 2!


Bron: Instagram @fireforwomen


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page