top of page

Passief inkomen deel 2

Niks lekkerders dan geld binnenkrijgen zonder dat je er iets voor hoeft te doen toch? Dat is eigenlijk wat passief inkomen is. Niet dat je helemaal niks ervoor hoeft te doen, want je investeert wel veel tijd ergens in, maar vervolgens zorgt het voor inkomsten terwijl jij er op het moment van verdienen niet actief voor hoeft te werken. Dat is nou wat ze noemen slapend rijk worden.

Er zijn verschillende manieren van passief inkomen. Op het account van FIRE for Women (FIRE staat voor Financial Independence Retire Early) vond ik een mooi overzicht over passief inkomen wat voor jou ook heel handig kan zijn.


Er zijn namelijk 6 vormen van passief inkomen. Dit zijn dividend, vastgoed, royalties, digitale producten, affiliate marketing en rente. Op haar Instagram account deelt Puck tot in detail wat deze vormen precies inhouden en hoe je het kan toepassen voor jouw portemonnee.


Alles over dividend, vastgoed en royalties las je al in deel 1, maar vandaag gaan we verder in op digitale producten, affiliate marketing en rente.


Digitale producten: “Tegenwoordig een enorme hit. Denk aan een e-book, een webinar, een cursus, een community. Een manier om kennis, inspiratie of informatie te delen, op een schaalbare manier. Geen wonder dat dit een populaire manier is voor ondernemers maar ook voor niet-ondernemers om (extra) geld te verdienen.”


Affiliate marketing: “Affiliate klinkt heel chique, maar is in de basis best simpel: je maakt een website over een bepaald onderwerp, schrijft hier veel teksten over en plaatst linkjes van producten of diensten die gerelateerd zijn aan dat onderwerp. Deze producten en diensten worden door iemand anders verkocht. Jij bent enkel de partij die verkeer genereert naar dit product of deze dienst. Bezoekers op jouw website klikken op die linkjes en kopen (hopelijk) iets en jij krijgt dan commissie over de verkoop.”


Rente: “Met rente bedoel ik in dit geval rente over obligaties. Obligaties zijn leningen die jij verstrekt aan een bedrijf of een overheid. Jij leent geld uit, voor een bepaalde periode, en je krijgt ieder jaar de van tevoren afgesproken rente over het uitgeleende bedrag, ook wel coupon genoemd. Het bedrijf (of de overheid) die de obligaties uitgeeft, heeft vaak als doel om tijdelijk financiële middelen aan te trekken. als de looptijd van de lening voorbij is, krijg je jouw gehele inleg weer terug. Hoe langer de lening loopt, hoe hoger over het algemeen de rente, want je bent je geld langer kwijt en wilt hiervoor een hogere beloning. Nou is de rente over obligaties de laatste tijd erg laag en is het vooral een ‘veilige haven’ voor beleggers. Obligaties zijn een ander beleggingsproduct dan aandelen, met over het algemeen iets minder risico.”


Bron: Instagram @fireforwomen


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page