top of page
IMG_4453.jpeg

Victorine van der Ven 

Unwritten Stories

Victorine van der Ven (25) is co-founder van Unwritten Stories. Een bedrijf dat ze samen met een vriendin opzette tijdens haar studie in Amsterdam. Naast het runnen van haar bedrijf begint ze binnenkort met een fulltime baan als Allocator bij Hunkemöller. Benieuwd naar haar verhaal? Dat lees je hieronder.  

 

 

 

 

 

 

Ben jij het type Side Hustler wat een hobby had die is uitgegroeid tot een onderneming of heb jij altijd ondernemer willen worden en heb je daar later een product of dienst bij gezocht?

Van jongs af aan heb ik geroepen dat ik een eigen bedrijf wilde en op m’n 13e begon ik al met het verkopen van oude kleding via Marktplaats. Toen had ik het nog niet door, maar achteraf leerde ik op dat moment al heel veel over onderhandelen en communiceren met klanten. Door de jaren heen ben ik wel 5x bijna een bedrijf gestart maar nooit heb ik doorgezet. Totdat Maud (co-founder) en ik T-shirts aan het bedrukken waren voor vriendinnen en opeens op het idee kwamen om hier een business van te maken. Omdat we het samen deden groeide mijn zelfvertrouwen in het ondernemen en durfde ik echt de stap te maken. En zo ontstond Unwritten Stories.

Wat is jouw biggest achievement geweest bij het ondernemen?

Als je start met ondernemen droom je er natuurlijk van dat het een succes gaat worden. Maar dat we na de eerste dag nieuwe t-shirts moesten laten produceren omdat alles was uitverkocht was wel een big achievement! We waren in het begin nog best terughoudend. De collectie bestond toen uit 6 items en we durfden niet te veel van elk item te laten maken, want we hadden tenslotte maar een studentenbudget. Dat we in een dag waren uitverkocht bevestigde voor ons dat we leuke en unieke shirts hadden ontworpen waar vraag naar was. Uiteindelijk heeft deze bevestiging ervoor gezorgd dat we snel onze volgende stappen gingen zetten.

Wat is een gemiste kans geweest of je stomste fout bij het ondernemen?

Hele stomme fouten met grote gevolgen heb ik gelukkig (nog) niet gehad maar gaandeweg heb ik wel veel geleerd en er zijn natuurlijk dingen die ik achteraf anders had gedaan. Zo zijn  er items in de collectie geweest die totaal niet verkochten en waarmee ik dus best wat geld heb verloren. Wel heb ik hiervan geleerd wat voor ons goed werkt en wat niet, om zo verder te groeien.

Hoe heb je jouw eerste verdiende euro besteed (of gevierd)?

Toen de eerste items begonnen te verkopen zijn Maud en ik uit eten gegaan om dit te vieren. Als ik terugkijk hadden we veel meer mijlpalen moeten vieren. Veel momenten zijn gewoon voorbij gegaan terwijl ik achteraf best trots ben op hoe we dat voor elkaar hebben gekregen. Dat hadden we best even mogen vieren. Wel weet ik precies waar dit vandaan komt. De reden dat ik weinig vier is omdat ik altijd meer wil, dus bij elke kleine achievement zit ik met mijn hoofd bij het volgende doel. Dat brengt me heel veel en zorgt dat ik veel dingen voor elkaar krijg, maar in de toekomst mag ik zeker iets vaker mooie momenten vieren.

 

Wie is jouw grootste voorbeeld en waarom?

Ik heb heel veel voorbeelden! Allereerst mijn moeder. Toen ik jong was had ze haar eigen bedrijf en ik denk dat je dan ook een stukje ondernemerschap in je jeugd meekrijgt. Als ik op mijn jeugd terug kijk vind ik het echt heel knap hoe ze het heeft gedaan. Vier kinderen opvoeden én een eigen bedrijf. Ze support mij dan ook echt in alle (ondernemers)stappen die ik zet. Daarnaast volg ik veel ondernemers. Ik word bijvoorbeeld geïnspireerd door de snelle groei en strategie van NA-KD, maar ook door Emilie Sobels (auteur en oprichtster van Hashtag Workmode). Daarnaast kijk ik ook heel erg op tegen Phill Knight (oprichter van Nike) en Sophia Amoruso (oprichtster van Nasty Gal) omdat ze zulke grote bedrijven hebben weten te bouwen. Ik heb dus niet één voorbeeld maar word geïnspireerd door meerdere ondernemers en bedrijven. Ik denk dat je van iedereen wel wat kan leren. 

Wat is jouw secret to succes voor het ondernemen naast een (fulltime) baan?

Ik haal heel veel energie uit het bezig zijn met mijn bedrijf en het bedenken van nieuwe ideeën. Het is dus het belangrijkste dat ik het niet ga zien als een verplichting. Zodra ik dat gevoel heb probeer ik te bedenken waar het aan ligt en of ik daar wat aan kan doen. Zeker omdat het een side hustle is, moet je het helemaal geweldig vinden en er energie van krijgen. Dan gaat de rest vanzelf.

Onder het motto: krijgen is mooi maar doorgeven is mooier. Wat is de beste tip die je ooit hebt gekregen en graag wilt doorgeven aan andere ondernemers?

Ik twijfel nog wel eens aan mezelf en of hetgeen dat ik doe uniek is. Doordat we in het tijdperk van Instagram leven weet je precies wat andere bedrijven doen en zie je dat het ene na het andere bedrijf ontstaat, doordat de drempel relatief laag is om te starten. Het is op dit moment niet eens meer nodig om een eigen website te hebben. Via een DM kan je al bestellingen binnenhalen als startend bedrijf. Een paar weken geleden was ik met een vriend aan het wandelen en die zei tegen mij: "Het feit dat jij het doet maakt het al uniek". Dat was voor mij een hele nieuwe manier om ernaar te kijken. Mijn tip die ik wil doorgeven is dan ook om niet zo aan jezelf te twijfelen, maar er helemaal voor te gaan. Het feit dat jij het doet maakt het al uniek! 

Schermafbeelding 2020-06-06 om 22.51.49.
Schermafbeelding 2020-06-06 om 22.52.27.
bottom of page